Hoe endometriose in mijn leven kwam

Ik hoor je denken, Endometriose? Zal ik anders eerst kort vertellen wie ik ben? Dan hebben we het saaiste gedeelte gelijk gehad toch?

Even voorstellen hoor!

Ik ben Naomi Amierie, 31 jaar jong en geboren en getogen in Zwolle. Sinds een jaar woon ik samen met mijn man Touradj in het mooie Kampen.
In 2015 kreeg ik de diagnose Endometriose, nadat ik met veel menstruatieklachten naar de huisarts ging. Gelukkig nam mijn huisarts mijn klachten gelijk serieus en kreeg ik mijn allereerste onderzoeken. Eindstand: Endometriose.

Wat is endometriose en wat zijn de oorzaken?

Endometriose is een chronische ziekte waarbij weefsel dat (enigszins) lijkt op baarmoederslijmvlies (endometrium) buiten de baarmoederholte voorkomt. Dit weefsel zit meestal op het buikvlies (peritoneum) en/of organen in de buik. Het “groeit” daar, en zorgt voor een chronische ontsteking met een scala van klachten.
Bijvoorbeeld als endometriose op de darmwand zit kan het darmproblemen geven, en pijn bij de ontlasting. De chronische ontsteking zorgt vaak voor verminderde vruchtbaarheid, die overigens ook het gevolg kan zijn van vergroeiingen en verklevingen van eileiders en eierstokken.

De oorzaak van endometriose is niet bekend, maar er zijn verschillende theorieën. Het is zeer waarschijnlijk dat er bepaalde genen verband houden met deze ziekte. Vrouwen met een eerstegraads familielid met endometriose hebben een groter risico dat zij ook endometriose krijgen. Dit wordt ook wel familiaire relatie genoemd. Daarnaast spelen er ook andere gynaecologische factoren, omgevingsfactoren (milieu) en leeftijd van de eerste menstruatie een rol. (https://endometriose.nl/)

Hoe mijn Endometriose reis begon.

Wat er door me heenging toen ik de huisartsenpraktijk uitliep? Ongeloof. Wat heb ik nou precies en hoe kom ik hier zo snel mogelijk vanaf? Ik liep naar mijn fiets en belde gelijk mijn moeder. Ik vertelde haar dat ik gediagnosticeerd ben met Endometriose. Toen ze mij vroeg wat het was, kwam ik niet meer uit mijn woorden. De woorden van de huisarts dwaalden door mijn hoofd, want het enige wat uit mij kwam was: “Ik heb overal in mijn buik weefsel. Volgens mij moet ik mij verder laten onderzoeken in het ziekenhuis.” Zoals mijn moeder altijd is kreeg ik bemoedigende woorden en hingen we op met de afspraak dat we elkaar die middag zouden zien.

Eenmaal thuis kwamen de tranen. Ik ging naar de huisarts voor een zware pijnstiller en ik ging naar huis met een chronische ziekte. Als een gek zocht ik naar informatie op internet, maar dat is ook niet altijd een goed plan. De moed zakte mij in mijn schoenen en ik besloot het even van mij af te zetten. Dat lukt helaas niet, want mijn gedachten speelden een spelletje met mij. Blijf ik altijd met pijn rondlopen? Moet ik geopereerd worden? Gaat dit een probleem worden wanneer wij een kinderwens hebben?

Ik besloot om me te richten op de dingen die ik wel zelf kon aanpakken, zoals voeding. Hier vertel ik je snel meer over.
Kende jij Endometriose al? Of ken je toevallig iemand met Endometriose? Laat het hieronder weten!Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *